Buca Belediyesi, 2026 yılında ağustos ayına kadar toplam 158 bin 857 kilogram cam atığın geri dönüşüme kazandırıldığını açıkladı. Belediyenin 2 Ekim 2026 tarihli duyurusuna göre çalışma, sıfır atık uygulamaları kapsamında EGEÇEV iş birliğiyle yürütülüyor ve ilçenin farklı noktalarındaki cam kumbaralarında biriktirilen atıklar geri dönüşüm sürecine aktarılıyor.
Buca Belediyesi, uygulamayla cam atıkların evsel atıklarla birlikte depolama alanlarına gitmesinin azaltılmasını ve kullanılabilir malzemenin yeniden ekonomik döngüye kazandırılmasını amaçlıyor. Açıklamada 2026 performansının önceki yıllara göre artıp azaldığını gösteren karşılaştırmalı bir veri ise paylaşılmadı.
Buca’da ne kadar cam atık toplandı?
Belediyenin açıkladığı toplam miktar 158 bin 857 kilogram, yani yaklaşık 159 ton. Resmî açıklamada bu değer “2026 yılının Ağustos ayına kadar” toplanan cam atık miktarı olarak veriliyor.
Dönemin 31 Ağustos 2026 itibarıyla kapanmış kesin toplamı olup olmadığı ayrıca belirtilmediği için verinin belediyenin kullandığı dönem ifadesiyle aktarılması daha doğru oluyor.
Cam atıklar nasıl toplanıyor?
Çalışma kapsamında Buca’nın farklı noktalarına yerleştirilen cam kumbaralarında biriken atıklar toplanıyor ve geri dönüşüm zincirine dahil ediliyor. Belediye bu süreci EGEÇEV ile iş birliği içinde yürütüyor.
Resmî duyuruda ilçede toplam kaç cam kumbarası bulunduğu, bu kumbaraların hangi mahallelerde yer aldığı veya toplama işlemlerinin hangi sıklıkla yapıldığına ilişkin ayrıntılı bilgi paylaşılmadı.
Geri dönüşüm çalışmasının amacı ne?
Buca Belediyesinin açıklamasında cam atıkların yeniden değerlendirilmesinin doğal kaynakların korunmasına ve düzenli depolama alanlarına gönderilen atık miktarının azaltılmasına katkı sağlamasının hedeflendiği belirtildi.
Toplanan camların hangi geri dönüşüm tesislerinde işlendiği, türlerine göre dağılımı ve geri kazanılan malzemenin parasal değeri ise kamuoyuna açıklanmadı.
Belediyeden vatandaşlara cam atık çağrısı
Buca Belediye Başkan Vekili Hüseyin Benzer, yaklaşık 159 ton cam atığın geri dönüştürüldüğünü belirterek uygulamanın çevrenin ve doğal kaynakların korunması açısından önem taşıdığını ifade etti.
Benzer ayrıca Bucalılara cam atıkları evlerinde diğer çöplerden ayrı biriktirmeleri ve ilçedeki cam kumbaralarını kullanmaları çağrısında bulundu. Belediye, cam toplama çalışmalarının ilçe genelinde devam ettiğini bildirdi.
2026 verisi önceki yıllarla karşılaştırıldı mı?
Hayır. Açıklamada önceki yıl veya dönemlere ait karşılaştırmalı cam atık miktarı paylaşılmadı. Bu nedenle 158 bin 857 kilogramlık miktarın geçen yıla göre artış ya da azalış anlamına geldiğine ilişkin doğrulanmış bir değerlendirme yapılamıyor.
Belediyenin açıkladığı güncel ve kesin veri, 2026 yılında ağustos ayına kadar geri dönüşüm sürecine dahil edilen cam atık miktarının 158 bin 857 kilograma ulaşmış olması.