BDDK verilerine göre bankacılıkta kredi artarken mevduat ve KKM geriledi

BDDK’nın 8 Mayıs itibarıyla yayımladığı haftalık bültene göre bankacılık sektöründe toplam kredi hacmi artarken toplam mevduat ve kur korumalı mevduat bakiyesi geriledi. Veriler, sektörün kredi, mevduat ve öz kaynak kalemlerindeki haftalık değişimleri ortaya koydu.

BDDK verilerine göre bankacılıkta kredi artarken mevduat ve KKM geriledi
Yayınlanma: Mayıs 20, 2026 Güncelleme: Mayıs 20, 2026

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) 8 Mayıs itibarıyla yayımladığı haftalık bültene göre, bankacılık sektöründe kredi hacmi artarken mevduat ve bazı kalemlerde düşüşler yaşandı. Açıklanan verilere göre sektörün finansal büyüklüklerinde haftalık bazda değişimler dikkat çekti.

Raporda yer alan bilgilere göre bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi artış gösterirken, toplam mevduat kaleminde ise gerileme kaydedildi. Aynı dönemde tüketici kredileri ve taksitli ticari kredilerde artış görülürken, bireysel kredi kartı alacaklarında düşüş yaşandı. Kur korumalı mevduat bakiyesi ise sınırlı bir azalışla 1 milyar 360 milyon liraya geriledi.

toplam kredi hacminde haftalık artış

BDDK verilerine göre bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi 8 Mayıs itibarıyla 76 milyar 141 milyon lira artış gösterdi. Bu artışla birlikte toplam kredi hacmi 25 trilyon 554 milyar 504 milyon liradan 25 trilyon 630 milyar 646 milyon liraya yükseldi.

Veriler, kredi hacmindeki bu artışın haftalık bazda gerçekleştiğini ortaya koyarken, sektörün genel kredi büyüklüğünün trilyonlar seviyesinde seyrini sürdürdüğünü gösterdi. Açıklanan rakamlar, kredi tarafında yukarı yönlü hareketin devam ettiğini ortaya koydu.

toplam mevduatta gerileme kaydedildi

Bankacılık sektöründe toplam mevduat, bankalar arası dahil olmak üzere geçen hafta 80 milyar 172 milyon lira azaldı. Bu düşüşle birlikte toplam mevduat 29 trilyon 168 milyar 265 milyon liradan 29 trilyon 88 milyar 93 milyon liraya geriledi.

Mevduat tarafındaki bu azalış, haftalık bazda sektörün fonlama yapısında değişime işaret ederken, toplam büyüklüğün yine de trilyonlar seviyesinde olduğu görüldü. Veriler, mevduat kaleminde sınırlı ancak dikkat çekici bir düşüş yaşandığını ortaya koydu.

tüketici ve ticari kredilerde artış

Tüketici kredilerinin tutarı bu dönemde 11 milyar 634 milyon lira artarak 3 trilyon 231 milyar 552 milyon liraya yükseldi. Bu kalem içinde konut kredileri 773 milyar 586 milyon lira, taşıt kredileri 44 milyar 649 milyon lira ve ihtiyaç kredileri 2 trilyon 413 milyar 317 milyon lira olarak kaydedildi.

Aynı dönemde taksitli ticari krediler de 20 milyar 815 milyon lira artarak 3 trilyon 990 milyar 624 milyon liraya ulaştı. Buna karşılık bireysel kredi kartı alacakları yüzde 1,5 azalışla 3 trilyon 67 milyar 991 milyon liraya geriledi.

bireysel kredi kartı ve borç yapısı

Bireysel kredi kartı alacaklarının toplam yapısında taksitli ve taksitsiz borç dağılımı dikkat çekti. Buna göre 1 trilyon 167 milyar 301 milyon lirası taksitli borçlardan oluşurken, 1 trilyon 900 milyar 690 milyon lirası taksitsiz borçlardan oluştu.

Bu veriler, bireysel kredi kartı borçlanmasının iki farklı yapı üzerinden devam ettiğini gösterdi. Toplam kart alacaklarının seviyesindeki değişim ise sektörün bireysel finansman dinamiklerine ilişkin haftalık görünümü ortaya koydu.

takipteki alacaklar ve öz kaynaklar

Bankacılık sektöründe takipteki alacaklar 8 Mayıs itibarıyla bir önceki haftaya göre 9 milyar 56 milyon lira artarak 712 milyar 658 milyon liraya çıktı. Bu kalem içinde 537 milyar 625 milyon liralık kısmın özel karşılıklarla ayrıldığı belirtildi.

Aynı dönemde bankacılık sisteminin yasal öz kaynakları 430 milyon lira artarak 5 trilyon 548 milyar 398 milyon liraya yükseldi. Bu artış, sektörün öz kaynak yapısında sınırlı bir yükselişe işaret etti.

kkm bakiyesinde düşüş

Kur korumalı mevduat (KKM) bakiyesi ise geçen hafta 35 milyon lira azalış gösterdi. Böylece KKM bakiyesi 1 milyar 360 milyon liraya geriledi.

Açıklanan bu veri, kur korumalı mevduat tarafında düşüş eğiliminin sürdüğünü ortaya koyarken, bankacılık sektörünün genel finansal göstergeleri içinde KKM’nin daha sınırlı bir seviyeye indiğini gösterdi. Haftalık bültenin sonunda, tüm bu değişimlerin sektörün genel görünümünü şekillendirdiği kaydedildi.